"Nejen o víně, zlehka a nevinně."

Úroveň receptu: jednoduchý  
30 min příprava20 min vaření 10 min počtení
Párování s vínem: bílésuché / Chardonnay – především burgundské nebo kalifornské

Slávky na víně je naprostá klasika v zemích, které mají moře. U nás se na přípravu slávek hodně lidí dívá s nedůvěrou. Guláš umí skoro každý, ale kdo umí připravit slávky? Uznávám, není tady ta potřebná tradice, nemáme moře, těžko se shání čerstvá surovina, je to prostě všechno složité, tak radši uvařím ten guláš. Ale tento předsudek už nějakou dobu neplatí. Příprava slávek je totiž neuvěřitelně jednoduchá a čím dál častěji je možné kvalitní čerstvé slávky zakoupit i v našich obchodech.


Kde je koupit?

Najisto je čerstvé seženete v prodejnách Makro nebo Globus, do své nabídky je zařadil i rohlik.cz nebo kosik.cz, mražené najdete v Albertu nebo Bille, ale narovinu přiznávám, že mražené jsem ještě nikdy nepřipravoval. Když už se ale do toho pustíte, nechte slávky pomalu rozmrznout v lednici, žádné drastické metody třeba v mikrovlnce prosím.

Cena?

Cena čerstvých slávek za 1 kg se pohybuje kolem 200 Kč za prané (ušetříte si dvacet minut života a nervů při čištění) nebo kolem 100 Kč za neprané. Kilo slávek bohatě vystačí na večeři pro 2 osoby.

Jak je připravit?

Naprostá většina receptů slávky doporučuje připravit na víně, ale jak je jednou ochutnáte na víně a se smetanou, možná rychle změníte názor.

Slávky jedlé lze konzumovat i syrové, mají ale mírně hořkou příchuť. Proto je příjemnějším kulinářským zážitkem slávky uvařit. Syrová varianta je oblíbená především v Severní Americe.

Než začnete vařit

Slávky konzumujte v den zakoupení, rychle podléhají zkáze. Pokud je potřebujete uchovat do druhého dne, dejte je do mísy, ale bez vody a bez pokličky (!), ač se tomu moc nechce věřit, slávky by se udusily. Mísu pouze přikryjte vlhkou utěrkou a umístěte do spodní části lednice. Slávky s poškozeným krunýřem rovnou vyhoďte.

Pro koupi živých slávek je dobré si pamatovat, že živé nesmíme nikdy zamrazovat.

Jsou živé/čerstvé?

Pokud se vám chce, otevřené mušle jemně zmáčkněte, případně jimi jemně poklepejte o prkénko. Ty, co jsou v pořádku, se zavřou – zareaguje jejich sval. Ty, co jsou již mrtvé, zůstanou otevřené – vyhoďte je. Já dělám tento test spíš namátkou.

 

Pravidelná konzumace slávek je pro lidský organismus prospěšná – kromě toho, že jde o nízkokalorickou stravu, obsahují celou škálu vitamínů skupiny B a minerálů, jako je zinek, mangan, draslík či železo.

Výtažky ze slávek jsou dokonce součástí potravinářských doplňků a léků pro osoby s problémy s klouby, v tomto případě jde ale o jiný druh označovaný jako novozélandské slávky (Perna canaliculus), na rozdíl od klasické středomořské slávky (Mytilus edulis).

 

Čištění

Pokud jste zakoupili slávky neprané, kartáčem pod tekoucí vodou odstraňte nečistoty a vytrhněte tzv. vousky. Mísu se slávkami naplňte studenou vodou a nechte zhruba 10 minut stát, klidně zopakujte ještě jednou s čistou vodou anebo slávky několikrát propláchněte, pokud jsou živé, budou se ve vodě zlehka otvírat a pouštět písek, který by nám jinak mohl křupat mezi zuby.

 

Ingredience (pro 2 osoby)

* hvězdička označuje naprosto nezbytnou surovinu, vše ostatní bude recept směřovat k dokonalosti 

  • 1 kg slávek *
  • olivový olej
  • 4-5 menších šalotek (najemno nasekaných) *
  • 3 dcl suchého bílého vína *
  • 1-2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu *
  • 3 stroužky česneku (na plátky)
  • 5-6 cherry rajčátek (na půlky)
  • 100 ml smetany 33% (pokojové teploty)
  • svazek hladkolisté petrželky (nahrubo nasekané) *
  • špetka mletého chilli
  • pepř
  • 2 lžíce másla *
  • čerstvá bagetka *

Postup

1. ve větším hrnci na olivovém oleji (2 lžíce) orestujte šalotky do sklovata (4-5 ks najemno nasekaných)

2. přidám česnek (3 stroužky na plátky), cherry rajčátka (5-6 ks na půlky), tymián (2 snítky) a bobkový list (1-2 ks)

3. po 1 minutě zaliju tuto směs vínem (3 dcl suchého bílého)

4. zjemna vařím, dokud se víno nezredukuje na poloviční množství

5. do hrnce vložím očištěné slávky (1 kg)

6. nyní hrnec přiklopím poklicí a zprudka vařím na maximální výkon zhruba 5 minut nebo dokud se slávky neotevřou a hrnec odstavím

7. opepřím a přidám špetku mletého chilli (slávky není potřeba solit, slané jsou z mořské vody dostatečně)

8. přidám máslo (2 lžíce) a hladkolistou petrželku (nahrubo nasekaný svazek) a vše promíchám

Tip: v tuto chvíli polovinu slávek a vinného vývaru přesuňte do jiného hrnce a pokračujte se zbytkem slávek za použití smetany. A rázem máte na srovnání dvě různé úpravy slávek – část na víně a část na smetaně!

9. nyní přiliju smetanu 33% (100 ml, pokojové teploty), zamíchám a ještě minutku povařím

Servíruju ideálně s kouskem bagety, kterou namáčím ve skvělém vinném/smetanovém vývaru ze slávek a samozřejmě k dokonalému zážitku nesmí chybět sklenka kvalitního bílého vína.

Pokud jsou schránky slávek po uvaření pevně uzavřené, nejezte je!

 

Slávky jedlé (Mytilus edulis, angl. mussel) se vyskytují ve všech mořích – preferují poloslanou vodu na mělčinách v blízkosti ústí řek. Ještě ve stádiu larvy se přichytí ke kamenům, kůlům, pilířům, skalám nebo skořápkám větších mušlí vlasovým vláknem z proteinu a železa. V mělkých vodách vytvářejí tzv. lavice – kolonie čítající několik tisíc druhů. Středně velká slávka přefiltruje za hodinu více než 1 l vody, tedy až 25 l vody denně. Přitom z vody žábrami odebírá kyslík a miniaturní části potravy.

Přizpůsobivost těchto měkkýšů a snadné rozmnožování je přímo předurčuje k farmovému chovu přirozenou cestou. Nevadí jim, ani když se při odlivu na čas octnou na suchu. Nejvíce slávek z farem pochází z Číny, dalšími producenty jsou země Severní Ameriky, v Evropě zejména Španělsko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Irsko, Německo a Dánsko.

Sledujte nás