"Nejen o víně, zlehka a nevinně."

Možná na vás v poslední době vyskočila reklama na „exkluzivní limitované nízkosacharidové víno“, které „neobsahuje téměř žádné cukry“ a „napomáhá tak hubnutí“. Podíl cukru činí pouze úžasných 0,4 g na 1 deci vína a je tak „doporučováno při ketodietě“. Je to skvělý nápad, řeknete si. Konečně můžu pít víno bez výčitek! Jenže může za kalorie ve víně opravdu především obsah cukru? Je tu ještě malý detail, který už prodejce „hubnoucího“ vína neuvádí, víno má vysokých 14,5 procenta alkoholu. Že by alkohol při snaze o štíhlou postavu nehrál žádnou roli?


Narovinu – víno, které vám pomůže zhubnout, neexistuje. Pokud nepočítáme převratnou dietu otištěnou v roce 1977 v časopise Vogue. Byla založena pouze na konzumaci vína, vajíček a masa. The Egg and Wine Diet poprvé zveřejněná v roce 1962 a znovuzrozená na sociálních sítích v roce 2018 slibovala shodit 2,5 kg jen za tři dny. Denní příjem byl postavený na konzumaci tří vajíček, tří černých káv, hovězího masa a lahve vína. Během dne byla konzumace jednotlivých složek diety doporučována takto – k snídani jedno vejce natvrdo, sklenice suchého vína (ideálně Chablis) a šálek černé kávy, k obědu dvě vejce natvrdo (nebo ztracená vejce), dvě sklenice vína a káva a k večeři 150 g grilovaného steaku s černým pepřem a citronem, káva a zbytek láhve vína. Podle uživatelek šla kila sice rychle dolů, ale zároveň se zvyšovalo vyčerpání a podrážděnost organismu díky nutriční nevyváženosti drastické diety. Nemluvě o riziku vzniku alkoholové závislosti. Takže dámy rychle hubly, ale zároveň se za pár dnů psychicky sesypaly. Tak tohle prosím nikdy nezkoušejte!

 

 

Zpátky k „zázračnému hubnoucímu vínu“ s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem alkoholu. Energie ve víně pochází právě z těchto dvou zdrojů ‒ cukru a alkoholu. Avšak 1 g alkoholu ve víně má téměř dvojnásobek kalorií (7,1 kcal) než má 1 g cukru ve víně (4 kcal). Proto se alkohol považuje za primární zdroj kalorií ve víně. Takže ještě jednou – víno, které vám pomůže zhubnout, neexistuje.

Když to hodně zjednoduším, v těle to při konzumaci alkoholu funguje následovně. 2 % alkoholu odchází rovnou z těla ven, 98 % alkoholu je zpracováváno nejprve žaludkem (8 %) a následně játry (90 %). Pokud játra zaměstnáme zpracováním alkoholu, nemohou se věnovat zpracování tuku přijatého například při jídle. Alkohol dostává v játrech přednost a játra pak pozastaví veškeré další metabolické děje na několik hodin. Pozastavuje se na tu dobu hlavně pravidelné odbourávání tuků, a to je důvod, proč pití alkoholu brání úbytku kil. Avšak tohle se děje převážně při nadměrné konzumaci alkoholu. Určitě „nezabrzdíme“ funkci jater a spalování tuků při doporučovaném optimálním množství 2-3 deci vína denně. Jen pro představu – když si dáme 2 deci bílého suchého vína, energetický příjem je zhruba 140 kcal, což je stejné, jako byste si dali třeba 100 g lososa, 2 vejce nebo 2 ovocné jogurty.

Ve studiích, při kterých byly cíleně podávány malé dávky alkoholu, nebyly zaznamenány žádné změny hmotnosti. Ani obvod pasu se po víně nezvětšoval. Lze tedy konstatovat, že studie u zhruba 200 tisíc osob po celém světě jednoznačně prokázaly, že při mírném pití vína tělesná váha nestoupá.

Na druhou stranu alkohol u mnoha lidí zvyšuje chuť k jídlu, proto se doporučuje pít víno až při jídle, jak to s oblibou dělají třeba Francouzi.

Sečteno podtrženo: zatímco občasné opíjení se do němoty na vás nejspíše zanechá následky a váhu si při něm stěží uhlídáte, sklenička vína několikrát týdně vůbec nemusí narušit vaši snahu o správnou životosprávu.

A jaký je kalorický rozdíl mezi bílým a červeným vínem?

Jak už jsme si vysvětlili, energii ve víně ovlivňují obsah cukru i alkoholu, ale alkohol je kaloricky výraznější, proto je tabulka na konci článku upravena právě s ohledem na množství alkoholu ve víně. Podle základních kalorických hodnot je celkem výrazný rozdíl pijete-li suché lehké víno s 11 % alkoholu nebo hutné červené víno se 14 % alkoholu.

A jak takové suché a nepříliš alkoholické víno při nákupu najít?

Objem alkoholu je povinný údaj, který najdete na etiketě. Přesné množství zbytkového cukru uvedeno být nemusí, nicméně když budete dávat přednost suchým vínům, nešlápnete vedle. A pokud preferujete vína polosuchá, dbejte zase na nižší obsah alkoholu. Možná vás napadlo, že by na vinětách mohly být rovnou uvedeny nutriční informace včetně energetické hodnoty. Ve Velké Británii se o tom pravidelně diskutuje už od roku 2013. U nás by se informace o kalorických hodnotách alkoholických nápojů měly objevit už velmi brzy, a to díky iniciativě Evropské komise. Ještě se řeší, zda budou údaje uvedeny přímo na láhvi, nebo jen na stránkách výrobce, přece jen zveřejnění takového údaje na etiketě může do velké míry ovlivnit nákupní zvyklosti zákazníků.

 

 

 

Sledujte nás