"Nejen o víně, zlehka a nevinně."

Nemusíte být žádný odborník na víno, abyste objektivně poznali, jak kvalitní víno jste si právě nalili do sklenice. Stačí ho podrobit jednoduchému dvacetiminutovému testu.


Ten spočívá v tom, že si nalejete do skleničky zhruba půl deci vína, tak na 2-3 doušky. Klidně sáhněte po víně, které právě chladíte v lednici. K vínu si čichněte, ochutnejte a zhodnoťte ho podle svých chuťových preferencí sami pro sebe. Skleničku se zbytkem vína nechte 15-20 minut jen tak stát. Víno se během této doby otevře díky kontaktu se vzduchem…a zteplá. Tím každé víno ukáže své silné nebo slabé stránky.

Po 15-20 minutách si k vínu opět čichněte a ochutnejte ho…a následně ho opět zhodnoťte.

 

Mohou nastat tři situace, které vám prozradí, jak kvalitní víno právě pijete:
  1. Víno je horší, než bylo na začátku testování = jedná se o víno slabší kvality. Takový typ vína je potřeba hodně vychladit, rychle vypít a pak už nikdy nekupovat.

 

  1. Víno vám připadá stejně dobré, jak na začátku. Necítíte nic nepříjemného ani ve vůni, ani v chuti = příjemné průměrně kvalitní víno. Jde o dobrý poměr kvality a ceny a jedná se o víno, ke kterému se budete rádi vracet, protože vás nikdy nezklame. Rádi jej nabídnete návštěvě.

 

  1. Po opětovném přičichnutí a ochutnání je víno ještě lepší, než bylo na začátku. Navíc v něm objevíte další úrovně chutí a vůní a celkově vás toto víno baví = velmi kvalitní víno označované jako velké víno. Kdykoli po láhvi takového vína sáhnete, začnete se na něj podvědomě těšit. Pro návštěvu je ho škoda, radši si ho vychutnejte sami.
Postřeh od mé ženy – pokud vám víno nechutná už při prvním testovacím loku, vyplivněte jej a zbytek schovejte pro návštěvu, kterou už nikdy nechcete znovu pozvat.

Sledujte nás